Däck-tips!

Hej alla,

Jonas här igen och idag tänkte jag skriva om: att välja rätt däck till lastbilen! Eller till bilen för den delen, eller motorcykeln eller cykeln eller vilket fordon som helst för att ska man köpa däck så gäller det ungefär samma tips.

I Sverige har vi fyra årstider, det betyder att det är viktigt att tänka på detta och därför lika viktigt att välja däck som passar årstiden. Vinterdäck och sommardäck är en bra sak att ha. Året-runt däck kan vara okej att ha om du exempelvis bor i stan och rör dig lite med bilen men det finns goda anledningar till varför de existerar. Vare sig du använder sommar, vinter eller året-runt däck, måste du kolla så att dina däck är stabila, det vill säga de ska ej luta åt något håll. Du behöver därför titta över din hjulinställning.

Tänk också på att gummit blir gammal och hårdnar, så greppet förstörs efter ett par år. Alla däck är märkta även med Q, T och H, vilket hjälper dig att välja däck för den hastigheten du ska använda det till. Q märkta är för 160 max km/tim, T märkta är för max 190 km/tim eller H då som är max för 210 km/tim.

Välj HELST av allt dubbade däck för dubblösa däck är egentligen inte alls gjorda för vår kalla och ruggiga vintern. Det här är framför allt för att greppet är helt enkelt bättre för det dubbade däcket, även om de dubbarna skulle lossna och är det ett helt nytt dubbdäck du köper ska du vara extra försiktig när du kör, det är lätt att man tappar dessa annars.

Dessa är alltså några av de saker jag hade tänkt att nämna för er. Jag vill upprepa att det är extra viktigt med hjulinställningen, för det spelar ingen roll om du köper årets bästa däck, har du dålig hjulinställning löper du en stor risk både ur ett säkerhetsperspektiv men även hur hjulets livslängd.

Hoppas det här kommer till hjälp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *